Preguntes freqüents

NORMATIVA INTERNA

- Què és un alberg?
- És un allotjament adequat per a persones individuals, famílies i grups pertanyent a la Federació Internacional d'Albergs (IYHF), una associació amb més de 50 anys d'història i que proporciona una manera de viatjar diferent, amb alts estàndards de qualitat i on es tenen en compte valors com ara la convivència, la tolerància i el respecte pel medi ambient. També disposa d'un conjunt de programes d'activitats per fomentar el coneixement de l'entorn paisatgístic, històric i cultural, entre molts d'altres.


- Per allotjar-me en un alberg necessito tenir el carnet d'alberguista?
- El carnet d'alberguista és el document que ens acredita com a membres de la Federació Internacional d'Albergs (IYHF), amb més de 5.000 instal·lacions arreu del món. És un document necessari per allotjar-se als albergs. Això no obstant, la XANASCAT dóna la possibilitat d'utilitzar els albergs als no-socis pagant un suplement de 2 euros per nit.


- Quin cost té el Carnet d'Alberguista?
- El cost és de 5,00 euros per als joves (de 14 a 29 anys) i de 10,00 euros per als adults (a partir de 30 anys).

- On em puc fer el carnet d'alberguista?
- Consultar l'apartat "on fer-se'l" clicant AQUÍ

- Com puc fer una reserva?
-En línia: Fent clic AQUÍ.
-Per telèfon: a la Central de Reserves de la XANASCAT: 934838363.
-Per correu electrònic: reserves.xanascat@gencat.cat

- Com puc fer el pagament?
- Si l'has fet per internet: el pagament d'una part del total s'efectua al moment, a través de tarja de crèdit. La resta, un cop a l'alberg.
- Si l'has fet per telèfon: quan es formalitza una reserva, es rep una documentació on s'especifiquen les formes i els terminis de pagament de la reserva.


- Es poden portar animals als albergs?
- Des del setembre del 2017 els albergs de Planoles i Cabrera de Marc accepten gossos. L’objectiu és convertir els 20 albergs de titularitat pública de la Xanascat en espais amics dels animals.
Aquests dos albergs han adequat recintes d’esbarjo per a gossos d’uns 100 m2 amb arbres per a fer-hi ombra i tanques d’una alçada d’1,5 metres. Aquests espais es netegen periòdicament amb desinfectants bactericides, fungicides i viricides innocus pels animals i les persones. Així mateix, s’hi han instal•lat papereres per dipositar-hi els excrements.
Les normes que hauran de complir els amos dels gossos són dur-los lligats pels diferents espais de l’alberg (excepte als recintes d’esbarjo per a gossos), aportar la documentació de l’animal quan arribin a la instal•lació i que tinguin xip. El cost de l’estada del gos és de 4 euros per dia.
A la resta d'albergs, només es poden portar gossos pigall.


- A quina hora es pot ocupar l'habitació?
- Cada instal·lació té uns horaris propis. En general, l'entrada és sempre desprès de dinar, un cop acabada la neteja de les habitacions. Tanmateix, tots els albergs disposen de llocs adequats per deixar els equipatges si s'hi arriba abans.


- A quina hora hem de deixar l'habitació?
- A les 10.00 hores.


- Es pot fumar a l'alberg?
- La normativa no ho permet.


- Podem tenir una habitació per a nosaltres sols?
- La majoria d'albergs de la XANASCAT permeten la reserva d'habitacions. Cal consultar les condicions en el moment de fer la reserva.


- Si haig d'anul·lar la reserva, em retornen els diners?
- Qualsevol usuari té dret d'anul·lar una reserva i que se li retornin els diners pagats com a bestreta, descomptant-ne les despeses de cancel·lació que s'especifiquen a les condicions generals de reserva. Aquestes es reben amb cada reserva i es poden consultar i/o descarregar en aquest web.


- Els albergs juvenils estan adreçats només als joves?
- No, els pot utilitzar qualsevol persona de qualsevol condició, sexe, edat i nacionalitat, sempre que respecti la normativa interna dels albergs i els valors de tolerància i respecte. A banda d¿això, la majoria dels programes dels albergs estan adreçats a joves.

- Ens podem portar el menjar nosaltres i cuinar-lo a l'alberg?
- La majoria d'albergs de la XANASCAT disposen de servei de cuina i menjador. També hi ha servei de pícnic. En general no disposen de cuina d'alberguistes, encara que, prèvia consulta, es pot utilitzar el menjador per consumir aliments propis i escalfar-los al microones. Per motius d'higiene i seguretat no es pot utilitzar el frigorífic ni es permet guardar aliments a les habitacions.

- Puc dormir al mateix llit amb el meu fill petit?
- La normativa exigeix que es destini un llit a cadascun dels alberguistes allotjats a la instal·lació. Tenint en compte que són individuals, no és recomanable fer-ho. Ara bé, sota la responsabilitat del pare, mare, tutor o tutora, ho podria fer, malgrat tenir un llit assignat.


- Es pot posar un llit supletori a la mateixa habitació si finalment som un més dels previstos?
- Per motius de seguretat, el nombre de llits d'una habitació no es pot augmentar més enllà dels que estiguin establerts per la normativa.


SERVEIS

- Hi ha servei de bugaderia?
- En alguns albergs, sí.

- Els llençols estan inclosos en el preu de l'allotjament?
- Sí.

- Les tovalloles estan incloses en el preu de l'allotjament?
- Les tovalloles es lloguen en tots els albergs per 2,90 euros, excepte a l'alberg Mare de Déu de Montserrat, de Barcelona, en què es venen per 5.00 euros.

- Es pot triar el menjar dels àpats?
- En els albergs on s'ofereix més d'un menú, es pot escollir entre l'oferta existent. També s'intenta atendre les diferents necessitats dels usuaris.

- Per als nadons, cal portar un bressol o l'alberg ja en té?
- Alguns albergs disposen d'aquest servei. Cal trucar a l'alberg i consultar-ne la disponibilitat.

- Hi ha armaris amb clau a les habitacions?
- Sí, a la majoria d'albergs.


PROGRAMA D'ACTIVITATS

- On em puc informar del que es pot fer als voltants de l'alberg?
- En aquest web, a la Central de Reserves, al mateix alberg i a les diferents oficines de turisme properes a l'alberg (el telèfon de les quals surt a les fitxes de l'alberg que hi ha en aquest web).

Carrer Calàbria 147. 08015 Barcelona. T. 934 838 341. F. 934 838 362
© Agència Catalana de la Joventut